Светлана (Экономисты)
2017-06-26 19:10:12     

Доброго дня всім!

Прочитавши відповідь ТОВ «Ластік Груп» на мій відгук складається враження, що вони вважають, що кращий захист – це напад.

Хочу зазначити, що я не була легально працевлаштована в «The Oberoi». Підтвердженням цього є наступні факти. Постанова КМУ «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном» є одним з основним нормативних документів згідно якого ТОВ «Ластік Груп» здійснює свою діяльність. Згідно п.11 даної Постанови «Невід’ємним додатком до договору про надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном є завірена ліцензіатом (ТОВ «Ластік Груп») копія погодженого проекту трудового договору з іноземним роботодавцем.
Ліцензіат (ТОВ «Ластік Груп») зобов’язаний надавати клієнту достовірну інформацію відповідно до вимог законодавства. Як я зазначала в попередньому відгуку, мені дана фірма надала лише договір про надання послуг. Я, розмовляючи по телефону з директором, Войцехівським Віктором, питала де контракт і коли я його зможу побачити, на що мені було дано відповідь, що контракт «The Oberoi» зможе надати тільки на місці. Проте, навіть після того, як я перші декілька днів ходила у відділ кадрів (HR) та просила щоб мені показали контракт, мені відповіли, що він ще на доопрацюванні і ще не готовий. Тобто, свого контракту я ні разу не бачила. І лише після того, як зателефонували в даний готель з поліції та попросили повернути мені паспорт, на мене у відділі кадрів чинили моральний тиск та змушували підписати контракт та заяву, де зазначалося, що я зобов’язуюся повернути всі витрати на моє працевлаштування готелю. Погрожували, що якщо я не підпишу контракт та заяву, то мені не віддадуть паспорт.
Крім того згідно п.13 Постаник КМУ «
Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном» Ліцензіат (ТОВ «Ластік Груп») не має права отримувати від клієнтів плату за послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном до дня отримання останнім підписаного іноземним роботодавцем примірника трудового договору (контракту наймання) та підписання акта наданих послуг.

І знову ж таки, як мені повідомив Войцехівський Віктор, що якщо я не оплачу послуги без наявності контракту, то не зможу отримати ту злощасну вакансію.

«Letter of intent» - це лише папір формату А4, який немає абсолютно ніякої юридичної сили, що підтвердив адвокат, послугами якого я вимушена була скористатися в Дубаї. Враховуючи той факт, що я все таки працювала нелегально, адвокату вдалося домогтися щоб у відділі кадрів готелю «The Oberoi» мені повернули паспорт та повернули мене в Україну.

Якби мені був наданий контракт, по вашим словам, до вильоту, то: по-перше: я б ніколи вжитті не погодилася б на такі умови; по-друге: він був би підписаний мною; і по-третє: не рахувалося б, що я працювала нелегально.

Крім того, ТОВ «Ластік Груп» не попередило мене про штрафні санкції, якщо звільнятися з готелю раніше 2 років. Там працюють дівчата, які дуже хочуть додому і яких також не влаштовують умови проживання та умови праці, але які підписали контракт і вимушені півроку працювати просто щоб назбирати гроші і заплатити так званий «штраф» - компенсувати витрати, які готель поніс на їх працевлаштування, десь біля 3000$.

Мені дійсно відкрили візу (тобто, в країні я знаходилася легально, лише працювала нелегально) та я пройшла медогляд (кров та флюорограма). Проте, навіть після цього всього мені паспорт відмовилися повернути.

Після 30 днів роботи в готелі «The Oberoi» мені в конверті видали заробітну плату. Проте,її розмір був значно меншим ніж мені обіцяли в ТОВ «Ластік Груп». А «чайових», які мені обіцяли перед вильотом і які мали бути в 2 рази більші, ніж сама зарплата, я взагалі не побачила. Тобто, заплату мені видали не перед відльотом, а після того, як я відпрацювала місяць. За всі інші дні мені нічого не заплатили і змусили підписати документ, де було зазначено, що я немає ніяких претензій до готелю.

Під час перебування в Дубаї, а саме після того, як у кімнаті у якій я проживала появився інтернет, який коштував 90$ в місяць і не завжди був хороший зв'язок, я 17.03.2017 року змогла зв’язатися через соціальну мережу «ВК» зі співробітницею готелю «The Oberoi», описавши ситуацію в якій я опинилася. У відповідь на моє повідомлення мені порекомендували «змінити відношення до компанії-роботодавця або знайти собі інше місце роботи», а згодом взагалі вона видалила сторінку. Скрін-шоти можу додати, які підтверджують цей факт.

Щодо умов проживання і харчування. Відразу ж після прибуття в даний готель мені присвоїли номер 930. Готелю біля 3-ьох років. Працює приблизно 300 чоловік. Тобто, за рік відбувається повне оновлення персоналу. Така плинність кадрів не може не насторожити. При цьому в даному готелі працювало не більше 15 чоловік з України та з окупованої території

Дійсно квартири вмебльовані, але разом з тарганами, пацюками та клопами в додаток. Всі живуть в 1-кімнатних квартирах, по 2 дівчини в кімнаті і ще 2 на кухні (разом 4 чоловіки). І лише декілька кімнат були розраховані на 2-3 чол.

Вже через два тижні я харчувалася за свій рахунок, оскільки, взагалі не могла їсти в кафетерії для персоналу, бо після кожного такого харчування стан здоров’я погіршувався. Я вимушена була купувати продукти за свої кошти та готувати їжу самостійно.

Враховуючи жахливий стан здоров’я я звернулася до місцевого лікаря зі скаргами на постійну діарею, рвоту та алергію. Незважаючи на страховку, яку нам видали, я прийом лікаря все рівно оплатила. Мені сказали, що можуть максимум що зробити це дати лікарняне на 2 дні, яке коштувало приблизно 500грн. Я повідомила свого керівника, що не в змозі працювати а станом здоров’я, а гроші, які я привезла з собою вже закінчувалися. Знаходилася 3 дні вдома. У зв’язку з такими обставинами я зрозуміла, що попала в справжнє рабство і вирішила звернутися за допомогою в правоохоронні органи щоб забрати паспорт та повернутися додому.

Враховуючи, що як ви зазначили «Работодатель проверенный лично нашим руководителем», то Войцехівський Віктор знав куди мене посилає, але не надав мені цю інформацію!

«Хотя вы должны понимать, что в Эмиратах вы находились благодаря ему, и необходимо было проинформировать работодателя об Вашем уходе, написав resign letter.» Заяву на звільнення я не могла підписати, оскільки, не знаходилася в трудових відносинах з готелем «The Oberoi». Всі мої подальші дії були вчинені згідно законодавства ОАЕ та рекомендацій адвоката. І якби мої вчинки суперечили їх законодавству, всім зрозуміло, що я б зараз знаходилася точно не в Україні.

Мене абсолютно не цікавить яку суму роботодавець витратив на моє працевлаштування! Адже мої затрати були в рази більші. А здоров’я не купиш ні за які гроші.

Після повернення в Україну у зв’язку зі станом здоров’я вимушена була звернутися за допомогою до лікаря та здати ряд аналізів. Внаслідок моєї поїздки я отримала проблеми з серцем, печінкою, нирками та венами. Лікарі підтвердили, що це все відбулося на фоні хронічного недосипання, тяжкого стресу та у зв’язку із великою дозою токсинів, яка попала в організм. Проблеми з венами появилися внаслідок умов праці, про які мене ніхто не попередив. Також мене повідомили, що потрібно як мінімум пів року, щоб реабілітуватися.

Цікаво читати коментарі, де зазначають, що «Контракт мне прислали. Оплачивать услуги надо после получения и подписания контракта от работодателя из ОАЭ, что минимизирует Ваши риски. Я обращалась в Lastickgroup в прошлом году в мае». Я оплатила послуги так і не побачивши взагалі свій контракт. Крім того цікаво як ТОВ «Ластік Груп» могло займатися працевлаштуванням за кордон у травні 2016 року, якщо ліцензію на такі послуги воно отримало лише у вересні 2016 року (№ 993 от 08.09.2016 Наказ Министерства соцполитики Украины). Такі коментарі тільки підтверджують той факт, що більшість з них фейкові.

Звичайно, в Дубаї багато перспектив, проте, не попадіть на шахраїв, як це вийшло у мене!